کاشی پرسلانی پولیش
توجه به بخش پولیش و محصولات پولیشی کاشی، می تواند به ایجاد کالایی با ارزش افزوده بالاتر در سبد محصولات کاشی و سرامیک شرکت های تولیدی منجر شود.
پولیش کاشی به دو بخش اصلی پولیش تقسیم می شود : پولیش سطحی (LAPATO) و پولیش کامل (LEVIGATO)
در کنار فرایند پولیش، سایزینگ، چمفرینگ، بِوِلینگ، و برش کاشی نیز از دیگر مسائلی است که امروزه باید مورد توجه شرکت های تولیدی قرار گیرد.
پولیش کاشی در دهه80 میلادی با پولیش کاشی های گرانیتی فلفل نمکی آغاز شد. کاشی های وِین (VEIN) ، فِلِیک (FLAKE) ، ماکروگرانیت ، سولیبل سالت یا نمک های محلول از اولین کاشی های پولیشی بودند. در ادامه پولیش سطح لعاب، پولیش لایه گرانیلا و پولیش لاپاتو، برای ایجاد درخشندگی و براقیت بیش تر سطح کاشی به بازار معرفی شدند.
کاشی پولیشی فرایند تولید پیچیده تری داشته و نیاز به دقت بالاتری برای تولید دارد. برای کنترل فرایند پولیش علاوه بر کنترل پارامترهای دستگاهی پولیش همچون سنگ ها و ابزارهای ساینده، آّبی که برای خنک کردن سطح کاشی (در هنگام استفاده از روش پولیش تر) و برداشتن مواد اضافی از روی سطح به کار می رود به شدت تحت کنترل است. همچنین عوامل دیگری از قبیل شرایط پرس، فرایند پخت و ... مد نظر قرار می گیرد. به عنوان مثال عدم ضخامت یکسان در پرس، وجود تاب در کاشی ( تحدب و تقعر) و بسیاری از پارامترهای دیگر در تولید کاشی، بر روی کیفیت فرایند پولیش اثر گذار است. ویژگی های دیگر کاشی از جمله سختی سطح، مقاومت سایشی سطح، تخلخل های باز و تخلخل های بسته، شفافیت و براقیت سطح کاشی، میزان ضخامت لعاب، نیز بر فرایند پولیش تاثیر گذار است. ترکیب سطح کاشی که به طور عمده شامل لایه ای شیشه ای با ترکیبات ذوب شده فلدسپاری و ذرات بلوری پخش شده کوارتز و مولایت می باشد، بر روی خصوصیات پولیش و کیفیت آن تاثیر گذار است. میزان افزایش لوکس و درخشندگی کاشی بعد از فرایند پولیش، میزان تخلخل سطحی و مقاومت به لک پذیری و مقاومت شیمیایی نیز از دیگر فاکتورهایی است که باید مد نظر شرکت های تولیدی قرار بگیرد.
مراحل پولیش در ابتدا شامل هموارسازی سطح برای یکسان سازی ضخامت در قسمت های مختلف کاشی است، سپس سایش زبر بر روی سطح کاشی با ابزار ساینده زبر انجام شده و در نهایت پولیش نرم برای ایجاد جلا در سطح و بالا بردن درخشندگی سطح انجام می شود.
تکنولوژی جدید دستگاه پولیش امکاناتی از قبیل امکان اجرای پولیش در سایزهای مختلف، امکان اعمال تغییرات در ابزار پولیش در کمترین زمان ممکن، تنظیمات دقیق وضعیت قرار گیری هدها بر روی سطح کاشی جهت جلوگیری از فشار نامتقارن و کاهش عمر ساینده ها را، در اختیار ما قرار می دهد.
برای لعاب پولیش سطح کاشی، می توان از لعاب های مات و براق استفاده کرد علاوه بر این ها می توان از ترکیب لعاب با گرانیلا و یا ادتیوها برای دستیابی به افکت های خاص بهره مند شد. در مورد کاشی های گرانیتی بدون لعاب نیز این خصوصیات کیفی سطح کاشی، وابسته به مواد ترکیب بدنه کاشی گرانیتی است زیرا در این حالت سطح کاشی هیچ گونه لعابی وجود ندارد و براقیت و جلای سطح تنها ناشی از فرایند پولیش سطح کاشی است.